Bütün dostlarıma selamlar. Bugün sizinle kredi kartı kullanımı genel kanıda olduğu gibi "öcü" bir şey mi yoksa faydalı bir şey mi bunu tartışmak istiyorum.
Sabah yüksek takipçili ve bloğumu takip eden neredeyse herkesin takip ettiği bir hesabın kredi kartından kurtulmak ile ilgili tweetini gördüm. Görüşünde yanıldığını saygı çerçevesinde anlatsam da o "kardeşim" diye hitap etmeye, "sen aylık 8.000₺ ekstre ödüyorsun, millet 5.000₺ ile geçinmeye çalışıyor azıcık empati" diye popülist cevaplar vermeye ve "boş muhabbet ediyorsun uzatma" demeye, Youtube'a kredi kartı ile ilgili koyduğu videosunu sırf bir iki tık fazla alsın diye paylaşmaya başlayınca ben de hesabını engelledim ve tartışmayı bitirdim. Şimdi bu konuyu ayrıntılı olarak tartışalım ve birlikte karar verelim...
Çevremizde sürekli olarak kredi kartı borç batağında bulunan insanları görür veya duyarız. Bu da ister istemez algımıza kredi kartının kötü bir şey olduğu fikrini getirir. Peki kredi kartı nedir? Kredi kartı yapılan harcamaların aylık olarak bankaya tek seferde ya da taksitlerle ödenmek zorunda olunduğu, nakit paraya alternatif bir ödeme aracıdır. Yani kredi kartı bir borçlanma aracı değil, nakit paranın alternatifi olan ödeme aracıdır. Eğer siz kredi kartını elinizde olmayan para ile harcama yapmak için kullanırsanız o zaman borçlanma aracına dönüştürmüş olursunuz ve zararını görürsünüz.
Google'da basitçe karda zararda hesap oranları araması yaparak bütün forex yatırım kuruluşlarındaki hesapların kar/zarar oranlarını görebilirsiniz. Ortalama olarak yatırımcıların %65'i zarar etmekteyken, sadece %35'i kâr ediyor.(Son iki yıldır borsalar, emtialar, döviz kurları yükseldiği için bu yine iyimser oran. Pandemi öncesi oranlar 75/25 şeklindeydi.) Ayrıntısını göremiyoruz ama eminim ki kârda olan %35'in de yine %65'i enflasyonun altında getiri ile aslında kayba uğruyor. Yani genel olarak baktığımızda parasını yatırım araçlarına koyan 100 kişiden sadece 10'u enflasyon üstünde kazanç sağlıyor. Buna da zaten reel getiri diyoruz.
Peki biz bu tablolara bakarak hisse senetlerine yatırım yapmak saçmalıktır diyor muyuz? Bilinçli yatırım yapan herkes borsada kazancını katlıyor ama ne yazık ki bilinçli yatırımcı oranımız çok düşük. İnsanlar kısa yoldan zengin olabilme adına bilmediği bütün hisselere, kripto paralara, dövizlere, emtialara sarılıyorlar. Demek ki her zaman çoğunluğa uymak doğru değil. Çoğunluk yanlış yapabilir, aynı şey kredi kartı için de geçerlidir.
Kredi kartı, kullanmasını bilen için sonsuz avantajlar sunar:
- Bugün alışveriş yaparsınız, 40 gün sonra ödersiniz(O parayı 40 gün boyunca mevduatta işlerseniz %2 mevduat faizi alırsınız ve 100 liralık ürün size 98 liraya gelir. Aylık ortalama 2.500₺ ekstre ödeyen biri senede 600₺ kazançlı çıkar ve bu parayla 2 FROTO, 10 EREGL veya 30 VESBE alabilir).
- Çoğu bankanın kampanyası vardır ve faizsiz şekilde bir sonraki ekstre döneminde ödersiniz(O parayı 70 gün mevduatta işlerseniz %3,5 mevduat faizi alırsınız ve 100 liralık ürün size 96,5 liraya gelir).
- Bankaların çeşitli kampanyaları vardır. Örneğin sahip olduğum x bank'ın kartı;
- Market alışverişlerimde 100₺ üzerindeki 10₺'ye kadar olan küsuratlardan aylık maksimum 40₺ veriyor.
- Her cumartesi günü restoran harcamalarımda %10 indirim yapıyor.
- Her sene başı yıl boyunca aylık 2.500₺ ödeme sözüm için 150₺, 5.000₺ sözüm için 300₺ veriyor.
- Her 150₺ üzeri kart harcamam için ücretsiz 3 saat İSPARK hizmeti veriyor.
- Diğer y bankam ise senede 2-3 kere sıfır faiz ile 5 taksitli 1.500₺ nakit avans veriyor(paraya hiç dokunmayıp mevduata atsam 5 ayda 100₺ mevduat faizi alıyorum).
- Her 200₺ üstü akaryakıt alımıma 10₺ veriyor(%5 indirim demek, yani akaryakıt 30₺ iken bana litresi 28,5₺'ye geliyor).
- Temassız mobil ödeme ile ay boyunca yaptığım 100₺ üzeri ödemelerde %5 puan veriyor(100₺'ye kadar).
- Temassız kart ödemesi ile ay boyunca yaptığım 100₺ üzeri ödemelerde 5₺ veriyor (100₺'ye kadar).
- Vergi kaçırma ihtimalini ortadan kaldırır. Yaptığınız çoğu nakit alışverişlerde fiş kesmeyen esnaf, kredi kartı ödemelerinde vergi ödemesini yapmak zorunda kalır.
- Büyük güvenlik sağlar. Yanınızda nakit para taşımak zorunda kalmazsınız. Hırsızlık veya kayıp gibi bir durumda kredi kartı ile 0 zararınız olacakken, nakit paranızın tamamını kaybedersiniz.
- Markette kasiyerin size geri vermeyeceği/veremeyeceği para üstlerini bırakmamaya yarar.
Kredi kartı olmayan parayı değil, olan parayı kullanmanın efektif yoludur. Normalde nakit olarak alamayacağınız şeyi kredi kartı ile almaya çalışırsanız elbette borca girersiniz. Ancak burada suçlu olan kredi kartı değil siz olursunuz. Bunca yıldır kredi kartı kullanırım henüz hiç kart ekstremi ödeyemediğim olmamıştır. Ekstre günü geldiğinde de asgarisini değil tamamını öderim. Bütün harcamalarımda ödeme yöntemi olarak kredi kartını kullanırım.
Ancak siz kredi kartını bir borçlanma aracı olarak görürseniz işte o zaman "ayvayı yersiniz"😅 Ben kredi kartı ile normalde yapmayacağım alışverişi yapmam, yapacağım alışverişlerde nakit yerine kullanırım. Örneğin market alışverişimde, sinema/tiyatro bileti aldığımda, akaryakıt aldığımda, kıyafet aldığımda, dışarıda yemek yediğimde... Kredi kartlarımın toplam limiti 40.000₺ ama ben bu limitin tamamını kullanmak gibi bir aptallığa asla düşmem. Çünkü aylık gelirimi biliyorum. Ayda 40.000₺ ödeme yapmam imkansız. Hatta onun asgarisi olan 12.000₺'yi bile ödeyemem. Geçen yıl için kredi kartım ile yaptığım alışverişler sayesinde kazancım 2.800₺ olmuş. (Günlük mevduata attığım para + kazandığım indirimler + kazandığım puanlar) Ben kredi kartı yüzünden fazladan 5.000₺ harcama yapan bilinçsiz biri olsaydım o zaman kredi kartı benim için zararlı diyebilirdim ama 5 kuruş bile ekstra harcamadım. Hatta 2 yıldır akıllı saat istiyorum ve ilk istediğimde 1.500₺ iken şu an 5.000₺ olmuş durumda ama ihtiyaç değil istek olduğu için şu anda bunu erteledim. Geçen gün babam bana doğum günümde bu saati aldı ve babamı zorla ikna ederek iade ettim. Babama göre kredi kartı ile 6 taksit yapmıştı ve her ay 900₺ ödeme ile rahatlıkla ödeyecekti ancak ben şu anda istesem nakit olarak bile alabileceğim o saati almıyorsam sebebi maddi olarak başka önceliklerimin olması. Halihazırda kullandığım güzel bir saatim var zaten.
Örneğin evlilik alışverişi yapacaksınız ve 80.000₺ birikmiş paranız var. Peşin vermek yerine kart ile alışveriş yapıp 6 taksitte bile ödeseniz(daha yüksek taksit de yapabiliyorsunuz vadesiz) o paradan her ay mevduattan 1 taksit tutarını çekip kalanını mevduatta tuttuğunuzda 6 ay sonunda toplam 4.500₺ mevduat faizi kazanırsınız. Madem uzun vadeli yatırımcıyız şöyle düşünün: 4.500₺ yani yaklaşık 1 asgari ücreti 10 yıl önce VESBE'ye atıp temettülerle geri lot alsaydık şu an ne kadarımız olurdu? 2012 asgari ücreti olan 700₺ ile 28.06.2012'de VESBE alıp her temettü dönemi tekrar lot alan birinin şu an 41.513₺ değerinde VESBE hissesi olurdu. İşte sloganım olan "zengin olmak çok kolay, yeter ki akıllı ol!" sözünün esası buradan geçiyor. Önce akıllı olup gereksiz harcama yapmamaya çalışıp maksimum tasarrufa ulaşacağız, sonra gelirlerimizi artırmaya çalışacağız ve son olarak da birikimlerimizi faydalı yatırım araçlarında değerlendireceğiz.
Umarım bu konuda birazcık da olsa düşünebilmenizi sağlayabilirim. Yazının sonuna Ekşi Sözlük'te okuduğum birkaç güzel entryi de sahiplerinden izin alarak eklemek istedim. Onları da okumanızı tavsiye ederim, zaten makalemde bazı kısımlarda yazarlardan referans aldım. Yazımla ilgili katılmadığınız durumları, varsa kendi farklı hesaplarınızı, görüşlerinizi yorumlarda veya twitter'da dm yoluyla benimle paylaşabilirsiniz. Hepinize bol kazançlar ve sağlıklı günler diliyorum.
Olmayan parayı kullanmayan için büyük nimet, bazen de sınırda alabileceğimiz ürünlere taksit imkanı ile ulaşmamızı sağlıyor. Yıllardır kullanırım, nadiren tamamını ödeyemediğim oldu.
YanıtlaSilKatılıyorum. Bilinçli bir kullanıcı elinde bulunmaz bir nimete dönüşüyor. Bizim farkımız da bu olmalı, olan paramızı harcarken nakit yerine alternatif ödeme yöntemi olarak kullanmalıyız.
Sil